We mochten het veld weer op. Bij heerlijk lenteweer zijn de eerste wedstrijden op veld net weer gespeeld. Altijd weer fijn om op je eigen terrein te korfballen, dan komt de club weer dichter bij elkaar.


Als bestuurslid probeer ik zo vaak als het kan mijn gezicht te laten zien om van dichtbij te zien of alles goed verloopt en een vraagbaak te zijn voor diegenen die daar behoefte aan hebben. Vaak loop ik er rond in de functie van scheidsrechterscoördinator: voldoende scheidsrechters is één van de speerpunten uit het beleidsplan.

 

Het is een vak

Scheidsrechter zijn is een vak en je hebt er voor elke wedstrijd één nodig. Voor elke wedstrijd die gefloten moet worden bij Devinco vallen we terug op vrijwilligers die de wedstrijd in zo goed mogelijke banen proberen te leiden. Niet alleen bij Devinco, maar ook bij de andere verenigingen. Met de ene scheidsrechter gaat dat beter dan met de andere. De één heeft er meer aanleg voor en de ander doet zijn uiterste best om zo min mogelijk fouten te maken. Oftewel, we doen allemaal ons best en mensen maken nu eenmaal ook fouten.

 

Geef het goede voorbeeld

Laten we vooral dit goed onthouden, voordat coaches, spelers en/of ouders met goed bedoelde opmerkingen komen “dat het toch wel heel anders was”. Bij veel vrijwillige scheidsrechters zakt per week meer de moed in de schoenen vanwege het commentaar. Dit maakt het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden die überhaupt een wedstrijd willen fluiten. Als we niet oppassen, zullen er zaterdagen komen dat er 2 ploegen elkaar aankijken, omdat er geen scheidsrechter is. Het ras is uit gestorven; de lol is er af.

Als scheidsrechterscoördinator probeer ik daar op te letten Maar laten we vooral de hand in eigen boezem steken. Als coach van een jeugdteam; geef het goede voorbeeld! Hou je in en ga anders na de wedstrijd in discussie met de scheidsrechter, maar niet tijdens de wedstrijd, dit heeft alleen maar negatieve invloed op te spelers.

 

Korfbalmasterz

Korfbalmasterz logo groot zwartFluiten kan heel leuk zijn en scheidsrechters hebben we altijd nodig. Laten we meer respect hebben voor de fluitist, zowel onze eigen scheidsrechters als voor scheidsrechters van andere verenigingen. Ze doen allemaal hun stinkende best om de wedstrijd zo goed mogelijk te fluiten.
Gelukkig ziet de KNKV dit ook: www.korfbalmasterz.nl is een site waar je spelenderwijs de regels van het korfbal leert en hoe je moet fluiten. Dit helpt je zowel als scheidsrechter en speler alles beter te begrijpen. Kijk er eens naar. Het fluiten is ook een vak!

 

Vincent Smit, bestuurslid technische zaken, scheidsrechterscoördinator, jeugd coördinator, trainer 5de, trainer D2 en speler. Natuurlijk fluit ik zelf veel wedstrijden.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter