Een penningmeester is net Dagobert Duck: de hele dag geld tellen... Niet dus! Dat zou ook maar saai zijn. Natuurlijk moet het wel af en toe gebeuren, met name in het najaar en voorjaar als Devinco traint en speelt bij het eigen clubhuis.

De baropbrengsten vormen dan een belangrijke bron van inkomsten voor de vereniging. Overigens is de administratie er om heen vaak veel meer werk dan het tellen zelf.

 

Het meeste geld komt van de contributies

Het meeste geld, waarmee ik namens Devinco allerlei rekeningen betaal, is afkomstig van de contributies. Elke maand staat op de 20e in mijn agenda een belangrijke aantekening. Dan moet ik een incasso-opdracht aan de bank verstrekken, om het eind van die maand geld te innen. Gelukkig helpt een behoorlijk geautomatiseerde administratie mij daarbij. Toch zijn er elke maand ook weer speciale gevallen en uitzonderingen.
De derde manier waarop Devinco geld krijgt, is geld dat we van organisaties krijgen omdat wij iets voor hen doen, hetzij in de vorm van ouderwetse sponsoring (Devinco maakt reclame op een bord of op shirts) hetzij in de vorm van een win-win-contract. DAR zamelt kleding in en wij krijgen daar een vergoeding voor. Bixo betaalt maandelijks huur. Een banner op onze site levert SponsorKliks geld op en Devinco provisie.

Van al het geld dat binnenkomt koopt Devinco korfbal-materiaal en kan/mag het deelnemen met alle teams aan de competitie van de KNKV. Maar vooral wordt hiervan zaalhuur en veldhuur betaald (inclusief bijkomende kosten als energie), zodat iedereen ook daadwerkelijk kan korfballen.
Bij een vereniging zijn er ook nog heel veel werkzaamheden die niet met geld worden uitgevoerd. Denk eens aan het onderhoud van de accommodatie, maar ook (of vooral) het trainen van de teams, het fluiten van een wedstrijd of het samen zorgen voor het slagen van een evenement als het schoolkorfbal of DEF-toernooi.

 

Met elkaar doen wat nodig is

In de laatste zin zit het woordje “samen” dat volgens mij de essentie van een vereniging beschrijft. Met elkaar doen wat nodig is, zodat je elkaar kunt steunen als het lastig is en met elkaar kunt klinken als er iets te vieren is. Nu lijkt in de moderne tijd dit verenigingsgevoel steeds minder te worden en hoor je steeds vaker de roep in de maatschappij om bijvoorbeeld het vrijwilligersprobleem dan maar met geld op te lossen. Ik denk echter dat dat lang niet altijd de juiste manier is.
Stel dat je voor werkzaamheden geld krijgt. Dan bestaat de kans dat je iets vooral doet voor extra zakgeld. Als je dan iets niet uitvoert, is dat voor je gevoel ook minder erg (want dan wordt je gewoon niet betaald). Je krijgt dan het tegenovergestelde van de betrokkenheid en verbondenheid die je eigenlijk zou willen.
En stel dat we anderen laten betalen en bijvoorbeeld de clubnaam koppelen aan Friet-van-Piet voor duizenden euro’s per jaar. Mijn Devinco-hart leeft altijd mee met de prestaties van ons eerste team, maar zou ik ook een Devinco/Friet-van-Piet-hart kunnen hebben? Voor mijn gevoel is dat anders.

Kortom: als penningmeester houd ik mij bij Devinco vooral met geld bezig, maar als bestuurslid vind ik het belangrijker dat we met elkaar de vereniging draaiende houden, simpelweg omdat wij samen Devinco zijn.

 

Gertjan den Hertog. Penningmeester Devinco en actief in kantinecommissie. Vroeger zelf korfballer, nu supporter bij vrouw Marjan en dochter Isa. Ook kun je me regelmatig als barmedewerker aantreffen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter