Iedereen binnen Devinco heeft nog wel meer hobby’s dan alleen korfbal. Ik heb dat ook, in mijn vrije tijd ben ik graag aan het klussen en ook beroepsmatig ben ik technisch bezig.
Mijn taak binnen het bestuur zit hem dan ook voornamelijk in het beheren en onderhouden van onze accommodatie.

 

Middenvak;

Bestuur Beheer en onderhoud Marcel TopHet Middenvak (zoals het clubhuis heet) is tijdens de veldcompetitie zeer druk bezocht. Op elke doordeweekse dag vanaf 2 uur in de middag tot s’ avonds laat en op de zaterdagen zijn er dan mensen aanwezig die het Middenvak gebruiken om er:
te spelen na schooltijd, vergaderingen bijwonen, een kopje koffie drinken tijdens de training van hun kind, gezellig na afloop nog even na kletsen, leden die een feestje vieren, kinderen die sinterklaas ontvangen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe vaak zal het licht aan en uit gaan, hoe vaak gaat de deurklink naar beneden, je kunt je voorstellen dat het net als thuis vaak gebeurd of misschien nog wel vaker. Omdat we met zijn allen graag willen dat dit ook kan, is er achter de schermen als er bijna niemand is, een aantal mensen die het Middenvak onderhouden. Een vaste ploeg op de donderdagmorgen is elke week bezig om het Middenvak van alle kwaaltjes te ontdoen.

De komende wintermaanden zijn net als de zomer periode de tijd om allerlei klussen te doen in en rondom het Middenvak. Op het moment dat de wedstrijden en de trainingen plaats vinden in de zaal is het “rustig” in het Middenvak. Dan is het tijd om klussen te doen waarbij het niet handig is dat een clubhuis volop in bedrijf is.

Twee maal per jaar worden deze momenten aangevuld met de klus- & boendag, op deze dagen maken vele handen licht werk.
Op 4 november is weer een klus- & boendag, meld je aan als je dat nog niet gedaan hebt.

 

Sportpark;

Naast het onderhoud wat we met een groep doen, zijn er ook zaken die ik alleen doe, zoals contact hebben met de buren van het sportpark. Tijdens de contacten hebben we het over b.v. de afwijkende dingen die wij als verenigingen doen. Als Devinco hebben wij het DEF toernooi, schoolkorfbaltoernooi en de Kangoeroegames, de voetbalvereniging Davo het internationale jeugdtoernooi. Wij gebruiken dan elkaars velden, kleedkamers en parkeerplaatsen. Het laatste is natuurlijk belangrijk, omdat een ieder die wil komen sporten op het sportpark natuurlijk wil parkeren. Een grote toestroom van mensen kan dan problemen opleveren.
Wij hebben als Devinco daarom al een keer gebruik gemaakt van de oude wielerbaan die rondom het sportpark ligt. Dit soort zaken stem je dan af met de verenigingen en de gemeente.

 

Privatisering;

Binnen de gemeente Deventer is er op dit moment een onderzoek gaande naar privatisering van de sportaccommodaties. Hieronder een stukje uit de sportnota van de gemeente Deventer 2015-2019.

De gemeente wil onderzoek doen naar de voor- en nadelen van privatisering van accommodaties. Dit om geld, dat nu vooral gaat naar het beheren en onderhouden van accommodaties, te gebruiken voor het daadwerkelijk stimuleren van sportdeelname. Daarnaast draagt privatisering bij aan het zelfsturende en ondernemend vermogen van sportverenigingen. Dit onderzoek is gericht op binnensportaccommodaties, met als gesprekspartner Sportbedrijf Deventer, maar ook andere betrokken partijen, en op buitensportaccommodaties.

Door de privatisering zal de verantwoordelijkheid van onder andere de velden en zalen komen te liggen bij de verenigingen.
Misschien is de eerste gedachte, dan hebben we ook de zeggenschap. Dat klopt, maar het volledige beheer en onderhoud komt dan ook bij de verenigingen te liggen. Als je de werkzaamheden kunt verdelen onder de leden is er niets aan de hand en kan de gemeente meer geld steken in stimuleren van sportdeelname in plaats van het beheer en onderhoud.
Echter dit gaat wel inhouden dat b.v. het veld vegen wat nu het Groenbedrijf doet, komt te liggen bij Devinco. Zij doen dit vegen met een tractor; die moeten we dan nog wel even aanschaffen. Er moet ook nog iemand de tractor besturen en we moeten dan ook iemand zoeken die de tractor weer onderhoud. Niet makkelijk, maar te organiseren zou ik denken.

Anders wordt het bij het beheer en onderhoud van b.v. sporthal Keizerlanden. De sporthal waar wij de wedstrijden spelen en trainen en wij als Devinco niet alleen. We moeten dan samen met de gebruikers van de sporthal het beheer en onderhoud gaan doen en dat zijn er een paar. En dit is nog maar 1 hal, we doen ook nog iets in de Kroon en de Scheg.

Hier zal het wel niet op uitdraaien maar dat er meer op ons af gaat komen is duidelijk.
De nadelen zijn besproken samen met de verenigingen van Deventer en de gemeente. In de komende maanden zal de gemeente het verder uitwerken.

 

Marcel Top. Bestuurslid BEO, speler MW 1, Kombifitter, vader van Jorrit en Tessa, getrouwd met Christa.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter