Sinds mei vorig jaar ben ik voorzitter van de technische commissie (kortweg TC) en bestuurslid technische zaken. In deze blog wil ik jullie graag laten zien waar de TC voor is en wat we dan zoal doen. Voor de mensen die gewend zijn aan berichten van twitterlengte: de TC regelt alle korfbaltechnische zaken en zorgt er dus voor dat iedereen kan korfballen. Voor de mensen die nog een beetje van de oude stempel zijn zal ik dat hieronder nog eens wat verder toelichten.

Want wat zijn dan al die korfbaltechnische zaken? Laat ik jullie maar eens meenemen in wat ik afgelopen driekwart jaar tegen ben gekomen.

 

Teamindeling en trainers voor alle (jeugd)teams

Toen ik begon in mei zaten we middenin het maken van de teamindeling en het zoeken van trainers / coaches voor alle (jeugd)teams. Als je alle teams (senioren, jeugd en G) bij elkaar optelt hebben we op dit moment 23 teams bij Devinco! Het is dus een hele klus om dit in te delen en hier trainers en coaches voor te zoeken.

Gelukkig lukt dat heel aardig, alleen voor de senioren komen we nog wat trainers te kort. De selectie van het 1ste en 2e gebeurt niet door de TC maar door de trainers, de selectie voor 3 en 4 en van de jeugd doen wij wel vanuit de TC. Wij kiezen er ook voor hoeveel teams we inschrijven. Soms is dat lastig omdat mensen toch andere keuzes maken of geblesseerd raken. Afgelopen september hebben we bijvoorbeeld het 6e uit competitie genomen omdat we niet genoeg spelers hadden. We proberen hierin zo goed mogelijk vooruit te kijken, want dit willen we natuurlijk niet.

 

Trainingen en oefenwedstrijden

Je kunt niet korfballen zonder te trainen. Aangezien het handig is dat iedereen van het team op hetzelfde moment aanwezig is voor de trainging maken wij een trainingsschema. Op het veld is dit niet een heel moeilijke klus, onze accommodatie is groot genoeg. In de zaal is dit vergelijkbaar met een 5-sterren Denksport puzzel. We hebben te weinig zaalruimte en moeten al om 18.00 uur beginnen met trainen.

Daarnaast moeten de meeste trainers ook nog zelf trainen en willen we voorkomen dat zij 3 avonden in de week krijgen. Kortom een hele klus, waarbij we ons best doen om dat ook zo goed mogelijk te communiceren. Dat is belangrijk, want we kunnen het helaas niet iedereen 100% naar de zin maken. Voordat we beginnen aan de competitie willen we natuurlijk graag oefenen. Daarom regelen wij vanuit de TC oefenwedstrijden voor de teams.

 

Wedstrijdprogramma, scheidsrechters, zaaldiensten en kantinediensten

Het wedstrijdprogramma, indelen van de scheidsrechters, zaal- en kantinediensten: het zijn allemaal zaken die wij (gelukkig!) niet zelf doen vanuit de TC, maar waar we wel verantwoordelijk voor zijn. Gelukkig hebben we een heel goed wedstrijdsecretariaat, een top scheidsrechterscommissie en een Dinie Uit den Bogaardprijs-niveau kantinedienst-inplanner die dat voor ons doen.

 

Technisch beleid en opleiden trainers

De minst urgente maar eigenlijk de meest belangrijke taak van de TC is het ontwikkelen van technisch beleid, of in normale mensentaal: hoe zorgen we dat alle Devinco teams zo goed mogelijk korfbal spelen, allemaal een beetje naar dezelfde speelstijl toegaan en onze trainers en scheidsrechters goed opgeleid worden. Voor de scheidsrechters hebben we een plan gemaakt en inmiddels worden er volop scheidsrechters opgeleid in het fluiten van wedstrijden.

Voor de trainers gaan we binnenkort aan de slag met Spelenderwijs Verbeteren. Dit is een programma dat werkt met een App dat trainers gaat helpen om goede trainingen te geven. Komend jaar willen we vanuit de TC hiermee doorgaan en ook echt een technisch beleidsplan gaan maken. Kortom we zijn nog lang niet klaar!

 

En wie zijn dat dan, die mensen van de TC?

De TC bestaat momenteel uit de volgende 5 mensen:

  • Afke Bolt - Coördinator Jeugd (D/E/F)
  • Carjanne - Coördinator Jeugd (D/E/F)
  • Merwin Bosman - Coördinator Jeugd (A/B/C)
  • Willem Scheper – Coördinator Wedstrijdkorfbal (1/2/3)
  • Kornelis Jorna – Voorzitter / Coördinator Breedtekorfbal (4/5/Midweek/G)

Zo, ik hoop dat dit een beetje inzicht geeft in wat we doen. Wij zijn er in ieder geval aardig druk mee en proberen het allemaal goed te doen. Meestal lukt dat, maar niet altijd. Maar aarzel niet ons aan te spreken als er wat is, want dan kunnen we er iets aan doen.

 

Kornelis Jorna

 

O ja, we zoeken nog iemand die de rol van Coördinator Breedtekorfbal op zich wil nemen. Vrijwilligers kunnen zich bij mij melden (). Had ik al gezegd dat we een heel goed en leuk team hebben?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter